Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Eenrum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 3 maart t/m 11 april 2018
Expositie Antje Veldstra

Expositie Antje Veldstra

Houtdrukken en blokboeken

In de kerk van Klein Wetsinge is van 3 maart tot en met 11 april een expositie te zien met werken van Antje Veldstra. In de kerk zijn kleurrijke prenten te zien in zeer grote formaten. Op tafels staan robuuste blokboeken met geschilderde werkjes in gemengde techniek. De rode draad van de tentoonstelling is de fascinatie van Antje Veldstra voor de zee. Zowel de beweeglijkheid van water als de rust die ervan uit kan gaan zijn door haar in stilstaande beelden vastgelegd. De gedachte erachter is om via het kijken naar de prenten een moment van contemplatie te bewerkstelligen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Wetsinge
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Dinsdag 13 maart t/m 6 mei 2018
Dansen met de vijand

Dansen met de vijand

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent op zondag 11 maart a.s. in Synagoge Groningen de expositie Dansen met de Vijand. De expositie gaat over de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers van de expositie in haar huid en beleven zij haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien. Aan de expositie in Synagoge Groningen is een educatieproject gekoppeld voor leerlingen van het H.N. Werkman College (Stadslyceum) in Groningen. Door middel van een lesbrief en een bezoek aan de expositie krijgen de leerlingen inzichten op het gebied van geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ze zullen door het levensverhaal van Roosje Glaser aan het nadenken worden gezet. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur Entree: € 3,-- (kinderen gratis)

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraaat 60 Groningen
Tijd Dins- t/m vrijdag en zondag 13:00 - 17:00 uur
Lees meer

18

maart
Luthers Bach Ensemble Matthaus Passion

Luthers Bach Ensemble Matthaus Passion

Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het LBE is het enige Oude Muziekensemble in Noord-Nederland met een orkest en twee koren, een kleinkoor en een projectkoor. In de afgelopen jaren wist het LBE een kern van buitengewoon goede instrumentalisten aan te trekken. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Lees meer

18

maart
Boekenmarkt

Boekenmarkt

Boeken, boeken en nog eens boeken!

Op zaterdag 17 maart start de boekenmarkt van het kerkje in Den Horn. Ook dit jaar zijn er weer veel verschillende tweedehands boeken te koop voor een zeer laag bedrag. De opbrengst gaat naar het kerkje. Koffie en thee is er ook voor wie even op verhaal wil komen. Boeken, boeken, en nog eens boeken! Op de achtentwintig kerkbanken die het Kerkje van Den Horn telt en op stellingkasten met zo’n 65 meter planken staan de tweedehandsboeken uitgestald. De boekenliefhebber kan er terecht voor de genres: literatuur, romans, misdaadlectuur, verhalen, jeugdliteratuur, geschiedenis, kunst, landkunde, psychologie, filosofie, godsdienst, menswetenschappen, bedrijfskunde, kookboeken, flora en fauna, en Engelse boeken. De boekenvoorraad wordt ieder jaar aangevuld. Ook dit jaar is er weer een grote hoeveelheid boeken gebracht. De bezoeker kan rekenen op een mooie collectie dankzij de enorme inspanningen van een aantal vrijwilligers die de boeken met veel zorg hebben geselecteerd en gerubriceerd. Voor wie alvast een vakantievoorraadje boeken aan wil leggen, op zoek is naar een bijzonder boek, of gewoon lekker rond wil kijken, is het bezoeken van deze gezellige boekenmarkt zeer de moeite waard. De boekenmarkt is te bezoeken op: Zaterdag 17 maart van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag 18 maart en 25 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Locatie Kerk Den Horn: Dorpsstraat 7 Den Horn

18

maart
Voorjaarsconcert

Voorjaarsconcert

Ensemble Meriam de Korte met Ierse Witte Wieven

De serie concerten in de kerk van Breede opent in 2018 met een bijzonder en multidisciplinair optreden. De voorstelling Ierse Witte Wieven is geïnspireerd op een gedicht van Jan Kerkhof. Een modern muziekproject waarin dans, muziek en poëzie samenkomen. Een celliste die zich sluimerend voortbeweegt, een accordeon die met zijn gemene tanden aan de landbouwplastic jassen van de dansende dame knabbelt. Maar vooral een publiek dat op verschillende plaatsen in de kerk zijn eigen beeld en geluid kan samenstellen. Te beginnen in de nissen waar de danseres als Iers Wit Wief de nevel doet optrekken.. Ierse Witte Wieven Het Ensemble zal zich naast haar repertoire van Arvo Pärt, E. Bloch en Leif Kayser bedienen van moderne gedichten en stapelklanken. Initiatiefneemster Meriam de Korte geeft daarbij de muren, nissen en vloeren van de kerk de betekenis van tegenspeler.

Locatie Kerk Breede: Breede 15 Breede
Tijd Aanvang 16:00 uur

18

maart
Heliantus Kollektief

Heliantus Kollektief

Toonmeesters uit vier cultuurperioden

In 1988 richtte Carolien van Willigen twee strijkersgroepen op om haar leerlingen naast de lessen de mogelijkheid te geven kennis te maken met samenspel en zich daarin te ontwikkelen. De een Groupe Arachide en de tweede Het Amarant Ensemble. Om de vijf jaar vond en vindt van Het Amarant Ensemble een jubileumconcert plaats, al dan niet gecombineerd met de strijkers van de Groupe Arachide en andere musici om het geheel te ondersteunen. Voor deze bijzondere uitvoeringen werd uiteindelijk de gemeenschappelijke naam Heliantus Kollektief gekozen. Dit jaar wel een heel bijzondere uitvoering want inmiddels zijn we dertig jaar verder in de tijd, een waar jubileumconcert dus. Op zondagmiddag 18 maart 2018 brengt het ensemble werken van Torelli, Haydn, W.A.Mozart, Schubert, Mendelssohn en Diethelm ten gehore. Het concert begint om 15.00 uur en de entree bedraagt € 10,- (inclusief programma boekje); jongeren t/m 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2 Thesinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00

18

maart
La dolce vita

La dolce vita

Tafeltaferelen in de Italiaanse film

Geniet zondag 18 maart van een heerlijke Italiaanse lunch in de kerk van Klein Wetsinge. Maaike Dicke (docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG) geeft tijdens de lunch een lezing waarbij ze een selectie fragmenten uit Italiaanse films laat zien. De lunch bestaat uit vier gangen, met een aperitief, goede wijn en heerlijke koffie. Sinds de grote successen van films als Il postino, La vita è bella en vooral La meglio gioventù (waarbij veel bioscopen zelfs antipasti en bordjes spaghetti serveerden) is de Italiaanse film weer helemaal in. Niet alleen bij het intellectuele filmpubliek dat in de jaren zeventig al naar Novecento en Una giornata particolare keek, maar ook bij de minder bedreven kijkers, zowel binnen als buiten Italië.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 12:30 uur
Prijs Toegang EUR 42,50
Lees meer

18

maart
Stinzenplanten rondleiding

Stinzenplanten rondleiding

De eerste planten bloeien volop en dat betekent traditiegetrouw dat het weer stinzenplantentijd in Domies Toen is. Stinzenplanten zijn bijzonderder dan je denkt. Ze zijn verbonden met hun plaats en de mensen die er wonen en gewoond hebben. Domies Toen organiseert drie stinzenplantenrondwandelingen (18 februair, 18 maart en 15 april) langs het grootste deel van onze collectie. U ziet de planten dan in volle bloei en u leert over wat deze planten zo bijzonder maakt. Verzamelen bij de ingang van Domies Toen, Hoofdstraat 76 in Pieterburen. Entree 5 euro, voor donateurs 2,50 euro.

Locatie Ingang Domies Toen: Hoofdstraat 76 Pieterburen
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer

19

maart
Lezing Gloria Wekker

Lezing Gloria Wekker

White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race

Maandagavond 19 maart geeft Gloria Wekker een lezing in de Remonstrantse kerk. Professor dr. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. In 2016 publiceerde Gloria Wekker White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, over de manieren waarop ras nog steeds een fundamentele bouwsteen van de Nederlandse werkelijkheid is. De vertaling Witte Onschuld verscheen in november 2017 bij Amsterdam University Press.

Locatie Remonstrantse kerk: Coehoornsingel 14 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

22

maart
Hebreeuws voor gevorderden

Hebreeuws voor gevorderden

Cursus

Beheerst u het Hebreeuwse alef-bet al enigszins? Dan kunt u meedoen aan de cursus voor gevorderden. Deze begint op 29 november a.s. De laatste bijeenkomst is op 17 april 2018. Opgave is t/m 29 november mogelijk. Prijs: € 60,-- voor 12 lessen, incl. lesmateriaal - aanmelden via de mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:15 - 21:15 uur
Inlichtingen info@synagogegroningen.nl